Fleksor Tendon Kesileri

image

Fleksor Tendon Kesileri

Anatomi

Fleksor Tendonlar dirseğimizin iç kısmından başlayarak kas gövdesi şeklinde aşağıya uzanır önkolda kaslar el bileğine yaklaştıkça incelip şekillenerek son halini alır, el bilek kanalı içerisine girdikten başparmağa bir, sonrasında derin ve yüzeyel olmak üzere sonra her parmağa 2 tendon uzanarak “pulley” adı verilen tünellerin içinden geçip derin tendonlar parmakların en ucundaki distal falanksın  tabanına , ve yüzeyel olan tendonlar ise orta falanksın tabanına yapışırlar.

Tendonlar dirsek iç kısmından parmak ucuna kadar uzanımları sırasında damar sinir  gibi yaşamsal yapılara özellikle parmaklar düzeyinde oldukça yakın seyrettikleri için sıklıkla tendon yaralanmalarına  eşlik ederler

Fizik Muayene

 

Damar ve sinirler  özellikle parmak düzeyinde oldukça yakın seyrettikleri için sıklıkla tendon yaralanmalarına  eşlik ederler bu nedenle cilt kesisi çok küçük olsa bile tablo sıklıkla göründüğünden daha karmaşıktır ve gözden kaçabilir.  Fleksör tendon yaralanması olan hastalarda yaralanan tendona  ve tendon yaralanmasına eşlik eden ( damar veya sinir yaralanmalarına) yapılara bağlı olarak farklı şekillerde karşımıza çıkabilir.  Hasta hangi tendonun kesildiğine bağlı olarak parmağını hareket ettiremez. Tendon yaralanmalarına eşlik eden sinir yaralanmalarının varlığında parmaklarda his kaybı, atardamar yaralanması varlığında ise fışkırır tarzda kanamalar eşlik edebilir.

Cerrahi tedavi

Fleksör tendon yaralanmalarında erken dönemde cerrahi müdahale ile kesilen tendonlar uç uca getirilerek güvenli ve sağlam bir şekilde dikilmelidir. Tendon cerrahisi sırasında  tendonların içinden geçtiği “pulley” adı verilen tünellerin korunması, eşlik eden damar ve sinir yaralanmaları varsa aynı seansta mikrocerrahi olarak onarımı gerekir. Bu işlemlerin deneyimli ellerde tek seferde yapılması ameliyat sonrası süreci kolaylaştıran ve başarıyı artıran önemli bir faktördür.

Tendonlar kas gövdesine bağlı oldukları için yukarıdaki parça zamanla geriye kaçar bu nedenle mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir. Kesilen tendonun erken dönemde onarımının yapılamadığı durumlarda geç dönemde  iki seanslı ya da tendon greftleriyle onarımı yapılabilir , her iki durumda da başarı beklentisi düşerken komplikasyonlar artmaktadır.

 

Ameliyat sonrası süreç

Cerrahi tedavi sonrası süreç en az ameliyat kadar önemlidir. Onarımı yapılan tendon ve varsa eşlik eden yaralanmalara göre rehabilitasyon programı oluşturulur. Eşlik eden (damar , sinir yaralanmaları ya da kemik kırıkları) yaralanmalarına bağlı olarak rehabilitasyon programları değişmekle birlikte izole tendon yaralanmalarında ameliyat sonrası 48-72 saat içinde fizik tedaviye başlanır.      Fleksor Tendon kesileri sonrası en sık gözlenen komplikasyonlar kopma ve yapışıklıklardır. Onarımı yapılan tendonun tekrar kopmasını önlemek için uygun şekilde atel uygulaması yapılmalıdır. Atel tedavisi genellikle 6 hafta devam eder. Fizik tedavide amaç erken dönemde tendonların hareketini sağlayarak yapışıklık oluşmadan hastayı en kısa zamanda ameliyat öncesi haline döndürmektir. Eşlik eden (damar , sinir ya da kemik kırıkları) yaralanmalarına bağlı olarak işe geri dönüş süresi uzayabilir.

 

Telefon
WhatsApp