Kübital Tünel Sendromu Nedir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

  • Ana Sayfa
  • Kübital Tünel Sendromu Nedir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
image

Kübital Tünel Sendromu Nedir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kübital tünel sendromu ulnar sinirin en sık , Karpal Tünel sendromundan sonra ikinci sıklıkta gözlenen tuzak nöropatisidir. Hareketli bir eklem olan dirseğin  iç kısmında ulnar sinirin tekrarlayan hareketlere maruz kalması ve eşlik eden sistemik hastalıklara bağlı tuzaklanması ile  sıklıkla karşımıza çıkar. 
Kübital tünel sendromunun belirtileri genellikle dirsek iç bölgesinde ağrı, elde 5. Parmak ve 4. Parmağın bir kısmında uyuşma, karıncalanma, ellerde ince motor aktivitelerde zorluk ve ileri dönemde kas erimeleri ile  karşımıza çıkabilir. 

Kübital Tünel Sendromu Nedir? 
Dirsek ekleminin iç kısmında sulcus nervi ulnaris adı verilen  anatomik bir alan bulunur, bu bölgeden  geçen Ulnar Sinir (beşinci parmak ve yüzük parmağının bir kısmının duyusunu ve ince el hareketlerini sağlayan motor sinirleri sağlar) Sulcus nervi ulnaris içerisindeki alanın daralması ( kırıklar, tekrarlayan hareketler, travmalar ve yer kaplayan oluşumlara bağlı) ulnar  sinirin tuzaklanması sonucu yakınmalar ortaya çıkar. Bu ortaya çıkan semptomların  bütününe Kübital  Tünel Sendromu adı verilir. 

Kübital tünel sendromunun belirtileri genellikle dirsek iç kısmında ağrı, erken dönemde 4. Ve 5. Parmakta uyuşma, karıncalanma veya tüm bunların birlikte görülmesi şeklinde karşımıza çıkabilir. El becerilerinde azalma ve buna bağlı olarak Küçük objelerin kullanımında zorluk  yaşayabilir , ellerindeki objeleri düşürebilirler. Semptomlar özellikle tekrarlayan dirsek hareketleri, uzun süre dirsek bükülü durumda kalınması ( uzun süre telefon görüşmeleri) gibi durumlarda artar.

Kübital Tünel sendromunun nedeni çoğu kez ortaya konamaz. Tünel içinden geçen tendonların (anconeus epitroklearis) , tekrarlayan dirsek hareketleri, dirsek ekleminde geçirilmiş kırık/çıkıklarının veya  kanal içerisinde oluşan bazı tümörlerin kanalı daraltmaları sonucu karşımıza çıkabilir. Şeker hastalığı, Tiroid hastalıkları, romatoid artrit ve bağ dokusu hastalıklarında Kübital tünel sendromu daha sık gözlenir.

Doğru tanıda fizik muayene ve elektrofizyolojik (EMG) testler kullanılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak ayırıcı tanı için ek radyolojik görüntüleme yöntemleri gerekebilir.

Erken tanı ve tedavi ile semptomların azaltılması, sinirde oluşabilecek hasarın ilerlemesi önlenebilir. 

Kübital Tünel Sendromunun erken evrelerinde ev işleri, çalışma hayatı, spor   sırasında el ve dirseğin kullanımında uygun pozisyonları öğrenmek, kanal içerisindeki  basıncı düzenlemek için  atel kullanımı, ergonomik düzenlemeler, İlaç tedavisi ve Fizik tedavi gereksinimi olabilir. Kübital tünel sendromunun ileri evrelerinde veya cerrahi dışı tedavilere rağmen yakınmaların devam ettiği durumlarda dirseğin iç kısmında bulunan sinirin potansiyel tuzaklanma noktalarının cerrahi yöntemle gevşetilmesi veya bazı durumlarda yatağının değiştirilmesi ile sinirin rahatlatılması sağlanır.

Kübital tünel sendromunun cerrahi tedavisi lokal veya bölgesel anestezi ile günübirlik olarak uygulanır ve hastalar aynı gün evlerine gönderilirler. Ameliyat sonrası günlük aktivitelerine minimal bir kısıtlama ile  devam edebilirler. Cerrahi tedavide deneyimli ellerde başarı  oranı oldukça yüksektir.

Telefon
WhatsApp