Karpal tünel sendromu en sık gözlenen tuzak nöropatisidir. Hareketli bir eklem olan el bileğinin anatomik özellikleri tekrarlayan hareketlere maruz kalması ve bazı durumlarda eşlik eden hastalıklara bağlı olarak sıklıkla karşımıza çıkar. Karpal tünel sendromunun belirtileri genellikle ellerde ağrı, uyuşma, karıncalanma, sabahları olan dolgunluk hissi veya tüm bunların birlikte görülmesi şeklinde karşımıza çıkabilir.
Karpal Tünel Sendromu Nedir?
El bileklerimizde karpal tünel adı verilen bir anatomik bir alan bulunur, bu tünelin içerisinden geçen Median Sinir (başparmak, işaret parmağı, orta parmak, yüzük parmağının bir kısmının duyusunu ve başparmağın bazı hareketlerini sağlayan motor hareketini sağlayan) ve parmaklarımızın hareketlerini sağlayan 9 tendon geçer. Karpal tünel içerisindeki alanın daralması ve kanal içerisindeki basıncın artması ile sinirin tuzaklanması sonucu yakınmalar ortaya çıkar. Bu semptomların bütününe Karpal Tünel Sendromu adı verilir.
Karpal Tünel Sendromu 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık gözlenir. Karpal tünel sendromunun belirtileri genellikle ellerde ağrı, uyuşma, karıncalanma, sabahları olan dolgunluk hissi veya tüm bunların birlikte görülmesi şeklinde karşımıza çıkabilir. El becerilerinde azalma ve buna bağlı olarak Küçük objelerin kullanımında zorluk yaşayabilir ya da Ellerindeki objeleri düşürebilirler. Semptomlar özellikle geceleri, aktivite sonrası ve özellikle kış aylarında artış gösterir .
İdiopatik Karpal Tünel sendromunun nedeni çoğu kez ortaya konamaz. Ancak, bazı durumlarda karpal tünel içindeki basıncın artmasına neden olduğu bilinmektedir. Tünel içinden geçen tendonların, tekrarlayan el bilek hareketleri, el bilek kemik kırık, çıkıklarının veya kanal içerisinde oluşan bazı tümörlerin karpal kanalı daraltmaları sonucu karşımıza sekonder olarak çıkabilir. Şeker hastalığı, Tiroid hastalıkları, romatoid artrit ve bağ dokusu hastalıklarında karpal tünel sendromu sık gözlenir. Hamilelik sırasında oluşan fizyolojik değişiklikler ve sıvı tutulması durumlarında geçici olarak gözlenebilir ve genellikle doğumdan sonraki 6-8 ay içerisinde kaybolur.
Doğru tanıda fizik muayene ve elektrofizyolojik (EMG) testler kullanılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak ayırıcı tanı için ek radyolojik incelemeler gerekebilir.
Erken tanı ve tedavi ile semptomların azaltılması, sinirde oluşabilecek hasarın artışı önlenebilir.
Karpal Tünel Sendromunun erken evrelerinde ev işleri, çalışma hayatımız ve hobilerimiz sırasında elin kullanmadaki uygun pozisyonları öğrenmek, kanal içerisindeki basıncı düzenlemek için uygun bir atel kullanımı, ergonomik düzenlemeler, İlaç tedavisi ve Fizik tedavi gereksinimi olabilir. Karpal tünel sendromunun ileri evrelerinde veye cerrahi dışı tedavilere rağmen yakınmaların devam ettiği durumlarda transvers karpal bağın cerrahi yöntemle gevşetilmesi ile kanal içerisindeki basıncın azalmasına yol açar.
Karpal tünel sendromunun cerrahi tedavisi lokal ve bölgesel anestezi ile günübirlik uygulanır ve hastalar aynı gün evlerine gönderilirler, günlük aktivitelerine minimal bir kısıtlama ile devam edebilirler. Cerrahi tedavide deneyimli ellerde başarı oranı %90’ın üzerinde ve komplikasyon oranı çok düşüktür.